Reiniging

Dankzij het duurzame, hygiënische en ondoordringbare laminaatoppervlak vraagt EGGER laminaat geen bijzonder onderhoud.  Het oppervlak bestaat uit decorpapier, geïmpregneerd met melaminehars en is over het algemeen gemakkelijk te reinigen. Dat geldt ook voor gestructureerde oppervlakken. U hoeft geen onderhoudsmiddelen te gebruiken.

Meubelpolish en reinigingsmiddelen met was hebben de neiging de oppervlaktestructuur van het laminaat op te vullen en zich op te bouwen tot een vuilbindende laag. Daarom mogen deze producten niet worden gebruikt. EGGER laminaatoppervlakken moeten regelmatig worden gereinigd. Indien nodig mogen zachte reinigingsmiddelen worden gebruikt. De reinigingsmiddelen mogen vooral geen schurende of slijpende bestanddelen bevatten, omdat die het glansniveau beïnvloeden en krassen veroorzaken.

Alle soorten vlekken kunnen voorkomen, van lichte en verse tot sterke en hardnekkige vlekken, veroorzaakt door de meest uiteenlopende stoffen. Daarom is de juiste manier van reinigen belangrijk. Door de talloze mogelijkheden dient rekening te worden gehouden met de bijgevoegde tabel. In de tabel vindt u, afhankelijk van de vervuilingsgraad, reinigingsinstructies en verklarende voorbeelden bij speciale problemen. Het spreekt voor zich dat u bij de eerste reinigingspoging altijd de zachtste methode moet gebruiken.

Gebruik

Vlekken of gemorste stoffen zoals thee, koffie, wijn enz. worden best onmiddellijk schoongemaakt, want hoe langer de stoffen kunnen inwerken, hoe moeilijker ze kunnen worden verwijderd.

Bij dagelijks gebruik dient u met de volgende aanbevelingen rekening te houden :

  • Door het uitdrukken van brandende sigaretten op laminaatoppervlakken wordt het oppervlak beschadigd. Gebruik steeds een asbak.
  • Laminaatoppervlakken mogen niet als snijvlak worden gebruikt, omdat messneden ook op duurzaam laminaat snijsporen achterlaten.  Gebruik steeds een snijplank.
  • Heet kookgereedschap, zoals potten en pannen, dat recht van de kookplaat of uit de bakoven komt, mag niet rechtstreeks op het laminaat worden gezet, omdat door de warmte-inwerking het glansniveau kan veranderen of het oppervlak kan worden beschadigd.  Gebruik steeds een onderlegger.
  • Gemorste vloeistoffen moeten altijd onmiddellijk worden opgenomen of verwijderd, omdat het langer inwerken van bepaalde stoffen het glansniveau van het laminaatoppervlak kan beïnvloeden.  Vooral bij uitsnijdingen en verbindingen moeten gemorste vloeistoffen steeds zo snel mogelijk worden opgeveegd.

Deze aanbevelingen gelden vooral voor matte en glanzende laminaatoppervlakken, die opvallen door hun uitzicht en structuur, maar waarop gebruikssporen snel zichtbaar zijn. In principe voldoet EGGER laminaat aan de hoge EGGER kwaliteitsstandaard en de geldende normen en voorschriften. EGGER laminaat wordt volgens EN 438-2:2005 met betrekking tot alle relevante kwaliteitseisen getest.

SOORT VLEK REINIGING
Viltstift op waterbasis Warm zeepwater
Onuitwisbare viltstift Terpentine
Inktpennen Zeepwater
Zwarte balpennen Zeepwater
Water Zeepwater
Schoensporen Zeepwater
Was Zeepwater
Koffie Zeepwater
Vet Warm zeepwater
Andere vlekken Zeepwater, terpentine